Fakta om Mer lax i Vättern (MLiV)

Lax utsättningarna, är idag positiva i sjön. Alla aktörer gör vad de kan för att få utsättningarna så lyckade som möjligt. Men fortfarande finns det bitar som i framtiden måste klaffa för att vi ska kunna fiska efter våra urstarka Vätternlaxar.

Finansieringen är fortfarande osäker och att säkra tillgången på fisk från odlarna är några av de bitarna som måste jobbas hårt med i framtid.

Det finns därför ett stort behov av engagemang  och frivilliga bidrag till stiftelsen Mer lax i Vättern.

 

Vad vore trollingfisket utan lax?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

Bakgrund till utsättningarna av lax i Vättern

De första laxarna i Vättern började sättas ut för att kompensera försvinnandet av en lokalt, storvuxen stam av öring (Salmo trutta). Denna nedströms­lekande öringstam dog helt ut, efter vatten­kraftsutbyggnaden i Motala ström (Motala) på 1920-talet.

Utsättningar av Gullspångslaxen i Vättern har pågått sedan början på 1970-talet och årligen utplanteras den nu ut 20 000 laxsmolt (då det finns möjlighet att få tag i 20 000 pigga fiskar).

Utsättningarna kostar idag ca 700 000 kr per år, och utsättningen av denna för sjön främmande art sker fullt ut för att kompensera förlusten av den storvuxna nedströmslekande öringen som utrotades när Motala ström byggdes ut.

Vi i insamlingsstiftelsen ”Mer lax i Vättern” består av engagerade fiskare som arbetar helt ideellt med att samla in frivilliga bidrag för att säkerställa framtida laxutsättningar, och vi hoppas att ni också vill hjälpa till genom att bidra.

 

Hur vore landfisket utan lax?

2

 

Rekommenderade bidragsnivåer och hur du bidrar, hittar du på sidan BIDRA

Gå vidare till sidan Bidra >

 

Alla måste hjälpa till att bidra, om vi ska ha laxen kvar!

SAMSUNG CAMERA PICTURES