Sommarlaxarnas år i Vättern!

29 augusti 2014 kl 19:16

Nu när sista sommarmånaden för året snart är till ända, så kan vi summera en laxfiskesommar i Vättern som man sent skall glömma. Bitvis har rödingfiskarna, mitt i sommarvärmen, haft mer lax i baljan en röding och öring.

Orsaken till det bra fisket beror säkerligen på flera saker, men de gamla vanligt uttjatade  teorierna, som bra fisk från odlarna och maxade utsättningar flera år i rad, håller med största säkerhet fortfarande.

Det i kombination med mängder med pigga öringar i sjön som inte heller bruka gilla det badvänliga vattnet sommartid, gör nog att G-laxen  har fått flytta runt till de ”lite mindre besökta platserna” detta år, för att få mat och utrymme.

 

Nordiskt mästerskap i rödingfiske.

Vättern har också haft ett nordiskt mästerskap under sommaren. Det var Hästholmens fiskeklubb som anordnade ett NM i rödingfiske under augusti månad.

50kr/startande team gick till MLiV, vilket vi tackar för. Men blåsten ställde till det lite under helgens tävling, vilket gjorde att bara en dags fiske kunde genomföras. G-laxarna var på bettet även dom, så klart. Vilket gjorde att det kom upp några fina firrar mellan alla rödingar.

 

NM fisketävling när det är som bäst. Ingen storröding precis, men väl en kanonfin G-lax på 6080 gram att minnas under kalla vinterdagar. Team Metanolen med Perre Sundström och Anna-Carin Eriksson solar sig på stugtrappan efter att narrat gullspångarn under lördagen, på löja med Kingfisher flasher framför.

Team Metanolen lax

 

 

Även undertecknad med teamkamrat i Tranås trolling hade tur att lyckas få upp en fin lax på 5800 gram. Laxen högg på en rosa färgad plugg i ytan när fångstmannen Per Henningsson skulle fästa linan i riggen. Fisken missar första attacken men kommer sedan tillbaka efter några sekunder och biter då tag rejält. Roligt värre!

Pelle lax 5,8kg

 

 

Vinnande team i Nordiska mästerskapen i rödingfiske 2014 blev Team 2Å med Henrik Ås och Benny Åström. Stort grattis!

1a Team 2Å från Huskvarna

 

Årets största sommarlax!

Årets största sommarlax (mig veterligt) står Jimmy Nordling för i Team Nordling. Grabbarna lurade laxen vid helt rätt fisketur, nämligen under SWFF:s traditionsenliga KM i Sjöbo.

Jimmy i Team Nordling med sin 9880 gram tunga lax. Laxen högg på 14 meters djup och bet över en löja med Anchovy specialhuvud på.

bild 2

 

 

 

Inkomna bidrag

Då vad det bara redovisningen av inkomna pengar kvar då.

Årets intäkter än så länge:

Gåva enskild: 64889kr

Gåva förening: 5070kr

Gåva företag: 9000

Nettoomsättning: 78959kr

 

Stort tack alla, för era bidrag, och glöm nu inte att fiska efter våran  fantastiska Gullspångslax på vårat fantastiska Vättern! 

 

    VI BIDRAR

    STORA BIDRAGSGIVARE under 2018-2019