Laxfisket på topp och kassförsöken gick bra :)

07 juli 2014 kl 13:28

Då var kassförsöket på de 10 000 stycken 2-åriga gullspångslaxarna avslutat.

För er som inte har hängt med  i svängarna så släpptes det alltså ut 10.000st pigga laxsmolt i sjön den 17 juni i år. Utsättningsplatsen var som vanligt Starbäcks hamn utanför Habo, och utav dessa 10 000 fiskar så behöll man 100st som sedan släpptes i en kasse några hundra meter ut.

Det är alltså dessa hundra firrar som nu har fått friheten dom också, efter att i 16 dagar ha kontrollerats och sköts om av Michael (Micko) Bergström från Länsstyrelsen i Jönköping. 4 besök har dom fått under tiden, då Micko har filmat mätt vattentemp, vindar, lufttryck osv. Allt skrivs noga upp för att kunna få så bra utsättningar som bara möjligt i framtiden också.

 

Här har Micko med praktikanter tagit upp kassen med de 100st smolten i. Nu ska varje fisk bada i ett kar med bedövningsvätska, för att sedan vägas, mätas osv. innan det är dags att hamna i Vättern igen. Mycket grejer går det åt.  Foto: Länsstyrelsen

Läsning av fisken

 

 

Resultatet av detta kassförsök pekar på att denna utsättning kommer att bli en av de mest lyckade under de senaste åren. Fisken var till 97% smoltade, vilket tyder på att valet av att sätta ut de 2-åriga laxarna i sjön lite senare en beräknat, var ett bra val.

 

Kan man få odlaren (i detta fall EM-Lax i Fengersfors) att göra stora åtgärder i slutet av odlingsskeendet, vilket EM gjorde, så  man kan få fram fisk med minimalt med skador vid utsättningen, så spelar det inte så stor roll om vattentempen är upp mot 15 grader. Micko förklarar att G-laxen verkar klara den tempen mycket bra, bara fisken är utan skador vid utsättningen, vilket dessa var.

Prislappen på dessa krabater blir högsta prisklass av de 3 klasserna som var uppgjorda från början. Detta är helt enligt sin ordning, då vi fiskare, Länsstyrelsen och vi i stiftelsen alltid har som önskan att få fram så bra 2-åriga G-laxar som möjligt. Bättra att släppa i 10 000 friska smolt en 20 000 dåliga.

 

Dyra och lite bedövade ska de snart läsas in (okulärbesiktas). Dessa 2 somriga fiskar har smoltat, vilket gör att de ser lite slitna ut.  Foto: Länsstyrelsen

Lax i bedövningsvätskan.

Stort tack igen till alla inblandade.

EM-lax, som ställde upp och gjorde allt som dom kunde för att få fram en fisk helt utan skador, även om det tog en månad extra. Micko med praktikanter för kassförsöken och så alla ni andra som har bekostat hela denna utsättning.

 

 Laxen hugger som aldrig för!

Vid ett samtal idag med Henrik Strand från Mjölby så bevittnar han om att laxen hugger för fullt. 2 i baljan och de hade knappt börjat fiska för dagen.

 

Även Ove Johansson (Team Extrem) säger att det är gott om lax i farten på sjöns hela västra sida.

Några bilder på glada fiskare från Ove.

Ove 2

 

Ove 1

Ove 3

 

 

    VI BIDRAR

    STORA BIDRAGSGIVARE under 2018-2019