Höstfisket står för dörren.

13 oktober 2014 kl 20:13

Vattentempen sjunker och snart kommer höstfisket efter lax att vara i full gång. Redan för 3 veckor sedan, så började laxarna lämna djupet och så sakteliga gå över på spiggdiet. Spiggdiet ur laxens synvinkel brukar innebära ett mer ytnära fiske.

Vid denna tidpunkt på året och någon/några månader framåt, så brukar små beten i kombination med lite högre fart vara som bäst under året. Är det då lite ruffig sjö och mulet väder så är det ytnära fisket med tub och småwobbler på topp. Dessutom brukar man inte störas av sjöns alla rödingar på samma vis som man gör efter att leken är över i december och längre fram under vintern.

 

Här en bild på en kille som har blivit ”störd” av en röding. Mannen på bilden är personen som själv har bekostat 1/4 del av alla laxar som kommer att släppas i Vättern under detta året. Fredrik Stegeborg heter han, och han valde att i slutet av förra året skänka 100 000kr från sitt företag Stegeborgs Elevator AB till MLiV stiftelsen. Storartat!

Stegeborg

 

 

Laxfisket under denna vinter, spås ifrån många håll att det kommer att bli ett av de bästa på länge. Kraftiga utsättningar av fina friska Sävenforslaxar under 2011/2012 har ju gjort att fisket dom senaste åren, givet mycket fisk i spannet 60 cm upp till 5-6kg.

 

Här ser ni en bild på en Sävenforsare från utsättningarna 2011/2012. Teamet som fångade denna lax för någon vecka sedan var Team Ljungman & Jansson.

ljungman 1 fisk

 

En gåta som har varit olöst de sista 5-6 åren, är varför har inte mera av laxarna har nått upp till de högre vikterna 10+ som de gjorde senast under mitten av 2000-talet?

Kan det bero på att fisken fiskas upp av oss fiskare innan den hinner komma upp i sådana vikter? Eller beror det på sämre gener, vilket gör att laxen kanske dör bort från oss ute i sjön innan de kommer upp i 7-8 kilos klassen?

Vem vet, teorierna är många, MEN. Denna vinter kommer i alla fall bli en av de bästa de senaste åren för att kunna bedöma hur det ligger till. Det är nämligen massor av lax kvar i sjön från Sävenforskullarna 2011/2012. Fiskare från östra sidan av sjön har under hela sommaren bevittnat att stora mängder lax finns kvar, och huvuddelen av dom sommarlaxarna som tagits har varit med oklippt fena från Sävenforsen.

Oklippt fena betyder att dom har fettfenan kvar, precis som dom alltid brukar ha när man gör utsättningar av gullspångslax i Vättern. Det är bara det att utsättningarna av lax som gjordes 2013 var fiskar i från Fengersfors odlingen som egentligen var tänkta att hamna i Vänern. Därav var dom fenklippta, vilket är ett krav för att få släppa ut dessa krabater i Vänern, (detta görs för att inte blandas ihop med den naturliga stam av fisk som finns där).

Alltså, vi har väldigt mycket beten i sjön just nu, och vi har många laxar kvar från kullen 2011/2012 som ska/bör ligger på upp mot tio kilo och däröver. Så kommer det inte upp ett gäng med tio plussare under denna vinter, så är det nog så att dom kanske dör bort ifrån oss, innan de når den vikten. Svaret kommer inom ett halvår, och vi väntar alla med spänning.

 

Ljungman & Janssons fångst i Hästholmen första helgen i okt. Lax med fena i mitten = Sävenforslax från 2011/2012. Laxar utan fena överst och underst = Fengersforslax från 2013 års utsättning!Ljungman 3 fiskar

 

Ett mycket intressant fenomen till, är att de G-laxarna från Sävenforskullarna 2011/2012 som har stått parkerade på Vätterns östra sidan under hela sommaren är försvunna!

Det var nämligen tävling (Höstfighten) i Hästholmen under första helgen i oktober, och då kom det upp flera godkända lax. Även trollare som inte var med i tävlingen fick bra med lax, MEN, bara en av de laxarna som sågs i hamnen var det en fettfena kvar på!!

Alltså alla Sävenforslaxarna hade dragit vidare ut på andra äventyr (eller självdöda) och nu var ALLA laxar som bars iland, förutom en, från dom utsättningarna av Fengersforsfisk som släpptes i förra året!!!

Blir man förvånad? Jag blir det varje gång som jag förstår hur fort dessa fiskar växer. Den magra utsättningen av fenklippta Fengersforsfiskar (7-8 tusen) som gjordes 2013 (förra året), är nu de godkända laxarna som räddade upp hela helgens fiske i Hästholmen. Jag säger det igen. Jag blir förvånad och imponerad.

 

Framtida utsättningar?

Snart är det dags för årets nästa utsättning. Den 19 sep var Micko Bergström och Martin Engström från Länsstyrelsen och läste av fisken i Sävenforsen. De hälsar att fisken såg fin ut, men att det är vid utsättningstillfället som det är avgörande att kvalitén är bra.

Även en del av dessa fiskar kommer att hamna i en kasse vid utsättningenstillfället. Dessa kassförsök har visat sig vara ett mycket bra prov på hur framtida överlevnad kommer att bli. Om nu allt går som det ska så kommer fisken att vara i Vättern inom en månad och vi i MLiV följer detta med spänning och hoppas på lika friska fiskar som innan, och en så stor mängd som möjligt förstås.

 

 

Hur ser det ut på bidragsfronten?

Årets intäkter är en så länge:

Gåva enskild: 68589kr

Gåva förening: 7070kr

Gåva företag: 9000

Nettoomsättning: 84659kr

 

Av dessa pengar så har Mariestads fiskeklubb skänkt 2000kr under sista månaden och 350kr kom in på tävlingen Höstfighten som anordnades av Hästholmens fiskeklubb i början av oktober.

STORT TACK ALLA! 

 

Vi avslutar med en bild på vinnande team i Höstfighten 2014. Team Gustavsson (Martin och Inge) från Åby klippte största laxen under tävlingen som gav tillbaka 350kr till sjöns Gullspångslaxar. Stort grattis!

Gustavsson

 

 

 

    VI BIDRAR

    STORA BIDRAGSGIVARE under 2018-2019