Höstens styrelsemöte i MLIV är avklarat.

01 november 2017 kl 07:42

Hösten och därmed också blåsten har kommit till Vättern. En riktig blåsperiod är vi inne i och det ser ut som det hänger i några dagar till. Annars har både land och båtfisket kommit igång i sjön och mycket lax i 60-70cm klassen verkar finnas.

 

Landfångade laxar från en fisketur någon vecka tillbaka. Laxarna är fångade av våran styrelsemedlem Jonas Neth och hans fiskekompis Kim Hadelund på Vätterns östra sida. (Lägg märke till att laxen i mitten är utan fettfena. Denna fisk, som nu är runt 75cm, kommer från Fengersfors fiskodling och släpptes i sjön i maj 2016. Medelvikt på fisken vid utsättningen var då 230g, nu ett år och 5 månader senare 75cm!)

IMG-20171015-WA0005 ver2

 

 

 

Bidrag

Vi i MLiV-styrelsen har haft vårat sedvanliga höstmöte där vi går igenom läget med både utsättningar och bidrag.

Om vi börjar med bidrag under året, så har det från nyår fram till 24 okt kommit in 78 504kr till stiftelsen.

Fördelningen på dessa pengar är:

Föreningar 10 100kr

Företag 37 400kr

Enskilda personer 31 004kr

Då sportfiskarna (som nu håller i utsättningarna och ligger ute med pengarna) släppte i 20 000 smålaxar från Fengersfors under våren, så kommer alla pengar vi får in till stiftelsen + det vi har i kassan gå till vårens utsättning.

 

 

Kommande utsättningar

När det gäller kommande utsättningar för lax i Vättern, så ser vi alleredan nu att de kommer se lite annorlunda ut.

Då IPN virusets upptäckt på en gullspångsöring i Forshaga så har avelsfisket (fällen för avelsfisk) varit stängd ända fram till i slutet av aug i år. Jordbruksverkets tog ett spärrbeslut med efterföljande krav på sanering som en försiktighetsåtgärd. Detta i kombination av dåligt vattenflöde tidigare år har gjort att det har varit mycket svårt att få tag i avelmaterial av gullspångslax (rom) för odling till Vättern.

MLIV styrelsen anade detta sedan tidigare och ett beslut togs förra hösten (hösten 2016) att:

Får man inte tag i G-laxrom för odling av sättfisk i Vättern, så bidrar vi med pengar till isättning av Klarälvslax istället i väntan på G-lax smolt.

Detta har ju nu bekräftats vilket gjort att den fisken som ska släppas i Vättern under våren 2019 blir Klarälvslax, och troligtvis minst 2020 också, då det är mycket dåligt med avelsfisk uppe i Forshaga nu.

 

Planen från Sportfiskarnas sida, för vårutsättningarna de närmaste 3 åren ser således ut som följande:

2018

Fengersfors 10 000  2-årig Gullspångslax

Sävenfors  10 000 2-årig Gullspångslax

 

2019

Fengersfors 10 000 2-årig Klarälvslax

Sävenfors  10 000  2-årig Klarälvslax

Ingen Gullspångslaxrom fanns för leverans. För få avelsfiskar.

 

2020

Fengersfors 10 000 2-årig Klarälvslax

Sävenfors  10 000  2-årig Klarälvslax

Troligen ingen Gullspångslaxrom för leverans. För få avelsfiskar hösten 2017.

 

 

Revisor sökes!

Jan Hamberg som är stiftelsens nuvarande revisor har tyvärr valt att avsäga sig uppdraget efter många år. Jan har hjälpt oss helt ideellt, och vi kan inte nog tacka honom för arbetet han gjort för laxen i Vättern.

Jan har lovat oss att ta hand om 2017 års redovisning, medan en ny auktoriserad revisor kommer att behövas för 2018 och framåt.

Om någon är auktoriserad revisor, eller om ni känner någon som är det, och skulle kunna tänka sig att hjälpa stiftelsen med en enkel sammanställning efter varje år så får ni gärna höra av er till oss.

Känns tungt att behöva ta av våra insamlade laxpengar för att betala stora administrativa kostnader när allt annat görs ideellt i stiftelsen.

 

Glöm nu inte att bidra nu heller ni som fiskar efter våra fantastiska fiskar i sjön, och stort tack till er alla som gör laxfisket möjligt i Vättern :)

    VI BIDRAR

    STORA BIDRAGSGIVARE under 2018-2019