Fångstdatabank och kassförsök klara

03 juni 2018 kl 09:38

Nu finns även Vättern med som sjö i sportfiskarnas fångsdatabank. FångstDataBanken som började som ett projekt i Vänern och längs med Östergötlands kust, innefattar sedan en tid tillbaka fler sjöar och kuststräckor. Grabbarna som har stenkoll på detta är Göran Sundblad på SLU och så Vätterns egen laxupphandlare Peter Belin på sportfiskarnas Värmlandskontor.

-För att långsiktigt förvalta våra vatten och fiskbestånd behöver vi kunskap också från fritidsfisket. Fångstrapportering och journalföring genom appar som Fångstdatabanken har stor potential att bidra med viktiga dataunderlag om hur fisken i våra svenska vatten mår. De nya funktionerna innebär att man kan räkna ut ”fångst per ansträngning”, vilket är ett bra mått för att följa utvecklingen över tid, både inom förvaltningen och för den enskilde användaren, säger Göran Sundblad, forskare vid SLU Aqua.

Mer information om detta finns på länkarna:

http://www.fangstdatabanken.se/

https://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/7205

 

 

Kassförsöken klara

Årets kassprov som bestod av 2st kassar är nu till sin ända. Bra överlevnad trots att vi har haft en av de varmaste majmånaderna under flera sekel gör att vi ser positivt på årets utsättningar. De pigga laxarna som låg i fas med smoltandet fick känna på friheten för första gången och dessutom i nästan badvarmt vatten. Måste vara roligt att vara gullspångslax :)

 

Fiskar från Källefalls fiskodling (bild Länsstyrelsen):

 

 

Micko Bergström på väg ut och för att kontrollera fiskarna i kassarna en dimmig morgon (bild Länsstyrelsen)

 

 

Fisk från Fengersfors odling (bild Länsstyrelsen):

 

Stort tack alla för denna gången och ett extra stort tack till odlare, Peter Belin (Sportfiskarna) och Michael Bergström (Länsstyrelsen) för det jobb ni gör.

Glöm nu inte att bidra för fortsatt bra fiske i Vättern. Och ni som inte sätt P4:s film om kampen för Gullspångslaxens överlevnad kan kolla in Peter Belin i länken nedan.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6910349

    VI BIDRAR

    STORA BIDRAGSGIVARE under 2018-2019