2015 års Gullspångslaxar är i sjön :)

23 oktober 2015 kl 16:46

Idag fredag, sätts höstens sista 7 000 laxar ut i sjön vid Starbäcks hamn. Dessa 7 000 fiskar ihop med de 10 000st som släpptes i under gårdagen, gör att det sammantaget blev 17 000 G-laxar som kom i Vättern under detta året.

Undertecknad, som för första gången själv fick uppleva en utsättning på plats, var med under gårdagseftermiddagens i-plumsande :)

Jag gjorde vad jag kunde för att göra någon nytta, men de övriga på plats, chaufförer, Micko från Länsstyrelsen och Markus från Sportfiskarna hade rutinen inne sedan många år tillbaka, så jag stod mest och beundrade/fotade lite.

 

 

Biltransporten på plats vid 14 tiden

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

Planering pågår.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

Här håvas 200st G-laxar upp.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

Firrar som snart ska ut till kassprov. 100st sammanlagt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

Micko mäter vattentempen efter att vi (lite nytta gjorde jag) har transporterat ut de ca 100 fiskarna som ska bli höstens kassprov. Dessa fiskar kontrollerar Micko sedan 4-5 gånger då flera parametrar ska bokföras. Vattentemp, vind, lufttryck osv. Dessa fiskar får vara i kassen i ca 17-19 dagar, varefter dessa okulärbesiktigas på samma sätt som referensgruppen gjordes.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Även 100st fiskar läses omgående efter lite bedövning. De bildar sedan en referensgrupp som ska jämföras med dom i kassen efter 2-3 veckor.

 

 

Gullspångare från Sävenfors som ligger redo för okulärbesiktning på mätbrädan. Här sker läsning av fenor, fjällsläpp, smoltfas osv. Även en läsning har skett i odlingen några veckor innan. Den kontrollen brukar ske vid den tiden när det börjar närma sig för utsättning. Då kommer representanter från  Länsstyrelsen/Sportfiskarna och kontrollerar/läser fisken, allt protokollförs, och efter det början man sedan planera för ett utsättningsdatum.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

Fin G-lax i smoltstadiet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

Micko Bergström från Länsstyrelsen och Markus Lundgren från sportfiskarna protokollför allt :)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

Fisken som var 2-somriga G-laxar från Sävenfors fiskodling simmade piggt runt och iväg ut i det klara Vättern vattnet. Efter många månaders ompysslande av Janne och George i Hällefors så har dessa krabater fått uppleva allt vad det innebär att odlas upp från romkorn till färdigt smolt, det vill säga styrning av temperatur, mat, ljus, strömhastighet osv.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Stort tack alla inblandade!

Stort tack till Sävenfors fiskodling, som med sin erfarenhet och sitt slit fått fram de 17 000 fiskarna till oss, som blev årets utsättning, och som vanligt tack till alla er andra som är inblandade i detta. Medarbetarna i Länsstyrelserna, Sportfiskarna och såklart alla er bidragsgivare :)

 

    VI BIDRAR

    STORA BIDRAGSGIVARE under 2018-2019